Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Neopisiv bol s kojim morate da živite": An Mari Ćurčić pisala Ani Brnabić zbog samoubistava mladih

Kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida? Koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama?, pitala je premijerku voditeljka koja je pre tri meseca izgubila ćerku
Datum: 13/02/2019

"Neopisiv bol s kojim morate da živite": An Mari Ćurčić pisala Ani Brnabić zbog samoubistava mladih

Foto Youtube Screenshoot

Novinarka An Mari Alves Ćurčić, majka voditeljke Marije Čurčić (25) koja je 11. novembra prošle godine izvršila samoubistvo, obratila se premijerki Ani Brnabić kako bi ukazala na važnost usvajanja Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida, a povod za njeno obraćanje premijerki je još jedna tragedija - samoubistvo dvanaestogodišnjeg dečaka sa juga Srbija. One je i ranije skretala pažnju na problem mentalnog zdravlja između ostalog i na to da u Srbiji čak ne postoji ni SOS telefon za prevenciju suicida koji bi radio 24/7.

Njeno pismo koje je putem Tvitera uputila premijerki prenosimo u celosti.

"Dozvolite mi da se predstavim - zovem se Anne Marie, roditelj sam jedne od oko 1300 godišnjih žrtava suicida zemlje koju vodite. Zemlje u kojoj pet odsto populacije pati od depresije, inače drugog uzroka smrtnosti među mladima od 15 do 25 godina (WHO).

Obraćam Vam se, dakle, kao neko ko je pre tri meseca doživeo najstrašniju, najužasniju tragediju koju jedan roditelj može da doživi. Tragediju koja vas menja iz korena. Drugačije dišete, hodate, razmišljate, sve je drugačije od siline tog neopisivog bola s kojim morate da živite.

Pre no što nastavim želim da istaknem da je neposredan povod za ovo otvoreno pismo tragedija koja je zadesila porodicu 12-godišnjeg dečaka sa juga Srbije koji je izvršio samoubistvo. Po ko zna koji put, u tabloidima smo mogli otkriti sve detalje tragedije od oproštajnog pisma do načina na koji je suicid izvršen. Želim da verujem da i nezavisno od pozicije na kojoj se nalazite, znate da je takav način izveštavanja, najblaže rečeno, nedopustiv i da može imati dalekosežne posledice. No da ne bude zabune - ne očekujem od Vas da utičete na način izveštavanja pre svega tabloida već da, ako je moguće, date odgovor na sledeća pitanja:

Kada će Vlada usvojiti i predočiti javnosti Nacionalne strategije za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju suicida?

Koje će mere nadležna ministarstva i institucije preduzeti po pitanju edukacije i destigmatizacije osoba sa mentalnim poteškoćama?

Šta će se raditi po pitanju razvijanja sistema specijalizovane podrške ne samo osoba sa mentalnim poteškoćama, već i porodica koje su doživele gubitak zbog suicida?

Što se poslednjeg dela pitanja tiče, želim da vam predočim još jednu važnu stvar u celoj tragediji kroz koju moja porodica prolazi, svesna sam da imamo "sreće" ne samo zbog neposredne podrške porodice i prijatelja, već što smo znali kome da se obratimo za stručnu pomoć koja je za mnoge potpuno nevidljiva, čak i u većim sredinama. Verujem da ćete se složiti da to ne sme biti pitanje "sreće". I da će vas sudbina porodice nesrećnog dečaka sa juga Srbije motivisati da, kao Predsednica Vlade, preduzmete neophodne korake za dobrobit svih građanki i građana ove zemlje imajući u vidu očiglednu disproporciju između potreba i onoga što nadležne institucije u ovom trenutku pružaju. Jer, #VAŽNOJE".

 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Miroslava
13.02.2019 - 12:37
Bol
Ljudi koji konstantno trpe od boli su zaista jadni i treba im pomoći! Neopisiva bol s kojom morate živeti....je u srpskom jeziku pravilno!