Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Najbednija od svih mogućih manipulacija": Reagovanje NUNS-a i NDNV-a povodom teksta o Dimitriju Ljotiću u "Politikinom zabavniku"

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, "Politikin zabavnik" pod naslovom "Ko su bili ljotićevci" piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", da je imao "jedinice visokog morala", da je "osuđivao pogrome Jevreja", da je dobar deo srpskih masona "spasao iz logora"
Datum: 20/01/2019

"Najbednija od svih mogućih manipulacija": Reagovanje NUNS-a i NDNV-a povodom teksta o Dimitriju Ljotiću u "Politikinom zabavniku"

Foto: Wikimedia Commons

NUNS i NDNV najoštrije su osudili afirmativno pisanje lista "Politikin zabavnik" o nacisti Dimitriju Ljotiću.

Kako se navodi, to predstavlja "najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima".

U svom poslednjem broju, od 18. januara 2019, "Politikin zabavnik" pod naslovom "Ko su bili ljotićevci" piše da se Dimitrije Ljotić "brinuo o redu u Srbiji", da je imao "jedinice visokog morala", da je "osuđivao pogrome Jevreja", da je dobar deo srpskih masona "spasao iz logora". 

"Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog 'Politikinog zabavnika' koji obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori", naveli su NUNS i NDNV. 

Ocenili su da je takav tekst logičan nastavak akcije "puštanja pasa" na naslovnoj strani "Ilustrovane politike" i dodali da je "zanimljivo" da je Zefirino Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje "Ilustrovanu politiku", ujedno i glavni i odgovorni urednik "Politikinog zabavnika". 

"Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije", naveli su NUNS i NDNV. 

Oni su podsetili da je "Ilustrovana politika" nedavno publikovala klasičan poziv na linč nezavisnih novinara i medija, a pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim je objavila u serijal "sramnih pamfleta" u kojima se aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović.

 

"Nacisti su finansirali Zbor, ljotićevci učestvovali u streljanju đaka u Kragujevcu 1941. godine"

 

Na tekst u Politikinom zabavniku o Dimitriju Ljotiću reagovala je i Jevrejska opština Beograd.

U saopštenju Jvrejske opštinje, poručuje se glavnom uredniku Zabavnika Zefirinu Grasiju da su zbunjeni tekstom "Dugo putovanje Henrika Lautnera", pogotovo anfrileom "Ko su bili Ljotićevci?" u kome, kako navode, novinar opisuje lik i delo fašističkog ideologa, saradnika nacista i vođe SS dobrovoljaca.

"Dimitrije Ljotić i njegov pokret ZBOR se nisu tek tako i slučajno (kako autor implicira) izjednačavali sa nacistima i fašistima. Dimitrije Ljotić je bio lokalni nacista i organizovao je vojsku, Srpski dobrovoljački korpus koja je bila u službi Vermahta. Ideologija ovog korpusa je bila identična nacističkoj: istrebljenje Jevreja, komunista i zapadnjačkog kapitalizma. Korpus je bio zloglasan po zločinima nad stanovništvom, posebno Jevrejima i Romima, partizanskim ustanicima i pripadnicima pokreta otpora.

Ljotićeve jedinice su učestvovale u streljanju đaka u Kragujevcu u oktobru 1941. Dan nakon ovog masakra u organizaciji ZBOR otvorena je najveća antisemitska izložba u Beogradu tzv. Antimasonska izložba koja je bila usmerena ka "razotkrivanju judeokomunističke zavere", a u proljotićevskim novinama su se pojavile reči 'Srbi ne bi trebalo da čekaju Nemce da počnu istrebljenje Jevreja'", navodi se u saopštenju.

Jevrejska opština navodi da ne veruje da autor teksta ne zna da je pojavom Ljotićevog "Zbora" antisemitizam javno deklarisan kao otvorena rasistička programska politika.

"Nacisti su finansirali Zbor Dimitrija Ljotića na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića. Čak je i sam Gering smatrao da je Zbor idealan partner za nacističku partiju. Podmladak Zbora, Beli orlovi, već su 1940. ispred Beogradskog univerziteta salutirali Hitleru i Musoliniju i uzvikivali 'dole sa Jevrejima!'", navodi se u saopštenju.

Oni su poručili i da traže ispravku i izvinjenje i, kako kažu, "da ne kontaminiraju nove generacije revizionističkim skaskama o osvedočenim kvislinzima".


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.bane
21.01.2019 - 15:53
2012
fasizam je u srbiji vladao sve do 2012.jos je puna srbija fasista samo oni sebe drgacije nazivaju,kao misle niko nista nezna.
igorN.
21.01.2019 - 15:53
ludi slovenac došao u naše krajeve....
nije li ovo isti autor koji je pisao da je jasenovac bi radni logor i logor za odmor… ‘’piše da se Dimitrije Ljotić \"brinuo o redu u Srbiji\", da je imao \"jedinice visokog morala\", da je \"osuđivao pogrome Jevreja\", da je dobar deo srpskih masona \"spasao iz logora\".’’ \"Nacisti su finansirali Zbor Dimitrija Ljotića na sličan način kako su finansirali i Antu Pavelića. Čak je i sam Gering smatrao da je Zbor idealan partner za nacističku partiju.