Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Manje od petine Rusa stvarno ide u vojsku: Kakav je zaista vojni rok u evropskim zemljama

Često kao argument za vraćanje obaveznog vojnog roka čujemo kako je u drugim zemljama, a evo šta je istina
Datum: 31/08/2018

Manje od petine Rusa stvarno ide u vojsku: Kakav je zaista vojni rok u evropskim zemljama

Foto: Vikipedija

Postoje brojni razlozi zbog kojih se vraćanje vojnog roka radi zaista retko, i što se zemlje koje su regrute oslobodile te obaveze, pa se predomislile, mogu izbrojati na prste jedne gušterske ruke, a i u onima koje ga imaju i koje se diče vojničkom tradicijom, mladi uglavnom nisu oduševljeni što će na raportiranje izgubiti najboljih godinu-dve (vidi mapu).

 

FRANCUSKA - Predsednik Emanuel Makron najavio je tokom predsedničke kampanje uvođenje, odnosno vraćanje, "univerzalne nacionalne službe" po kojoj bi svi 16-godišnjaci prošli obuku u trajanju od šest do devet meseci. Prva faza bila bi obavezna i trajala bi mesec dana, a u fokusu bi joj bila građanska kultura, rad sa dobrotvornim ustanovama i osnovna vojna obuka. Naredna faza bila bi na dobrovoljnoj osnovi. Ovom se planu, međutim, suprotstavila čak i vojska, a ministar odbrane kazao je da ona ne bi smela da bude obavezna. Francuska je ukinula obavezni vojni rok 2001. godine.

 

ŠVEDSKA - Švedska je ukinula obavezno služenje vojnog roka 2010, ali je 2018. vojni rok vraćen za oko 4.000 regruta godišnje. To znači da svega 4% mladih muškaraca i žena služi vojsku.

 

AUSTRIJA - Kada napune 18 godina, mladi Austrijanci moraju da biraju između šest meseci vojne obuke (Bundesheer) ili devet meseci civilne službe, mada se posle deset nedelja vojne obuke u Bundesheeru uglavnom obavljaju kancelarijski poslovi. Godine 2013. održan je referendum o uvođenju profesionalne vojske. Austrijanci su ga odbacili sa 59,7 odsto glasova.

 

BELORUSIJA - U Belorusiji je obavezno služenje vojnog roka, koje traje 18 meseci za mlade bez fakulteta i 12 meseci za one koji su završili fakultet. Iako zvaničnici navode da je sve u redu, 2013. se u parlamentu ministar odbrane žalio poslanicima kako ne može da sakupi dovoljno regruta. Najpopularniji način za izbegavanje je odlazak u Rusiju na nekoliko dana tokom kojih traje skupljanje regruta, pisao je prošle godine Belarus Digest.

 

KIPAR - Na Kipru obavezni vojni rok traje 14 meseci. Rezervisti i regruti su, kažu, neophodni zbog granice sa turskim trupama na Kipru.

 

DANSKA - Vojni rok traje između tri dana i 14 meseci. Umesto klasične regrutacije, izvlači se žreb od vojno sposobnih muškaraca. U 2017. godini 48 odsto Danaca oslobođeno je vojnog roka, a svega oko 20 odsto danskih muškaraca zaista služi vojsku. Po istraživanju javnog mnjenja, oko 66 odsto Danaca želi ukidanje čak i ovakve regrutacije.

 

FINSKA - Obavezno služenje vojnog roka za sve odrasle muškarce. Oko 80 odsto Finaca odsluži vojni rok, koji traje između pet meseci i godinu dana. Po tome je Finska u svetskom vrhu, zajedno sa zemljama kao što su Izrael, Jermenija, Južna Koreja, Turska, Estonija i Severna Koreja.

 

GRČKA - Obavezni vojni rok, iako se do pre nekoliko godina razmatralo njegovo ukidanje. Muškarci stariji od 35 godina koji nisu služili vojni rok mogu da budu oslobođeni služenja ako plate 8.500 evra.

 

IZRAEL - Obavezni vojni rok za Jevreje, Druze i Čerkeze; arapski državljani Izraela ne idu u vojsku. Otprilike četvrtina regruta bude oslobođena vojnog roka.

 

NORVEŠKA - Iako se smatra da Norveška ima obavezni vojni rok, u realnosti tamošnje vojne snage primaju svega 10.000 regruta godišnje, odnosno tek nešto više od 27%.

 

ŠVAJCARSKA - Švajcarci se ponose svojom vojničkom istorijom, mada obaveznu obuku - 18 ili 21 nedelja osnovnog treninga - obavi između 60 i 65 odsto Švajcaraca, dok je ostali izbegnu. Na referendumu 2013. godine Švajcarci su odbacili ukidanje obaveznog vojnog roka.

 

RUSKA FEDERACIJA - Vojni rok traje 12 meseci, ali mnogi ga izbegavaju, pošto po ruskom zakonu službu mogu da odlože ili izbegnu: samohrani očevi, očevi dvoje i više dece, staratelji maloletnika... Od oko 150.000 mladih muškaraca, otprilike polovina - 75.000 godišnje - izbegne i regrutaciju na ovaj ili onaj način, a manje od petine zaista služi.

 

Veliko istraživanje o vojsci čitajte u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka, 30. avgusta. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.