Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Dragan Bjelogrlić o ograničenju mandata: "Političari bi tako dokazali da se ne bave politikom samo da bi vladali"

"Tim potpisom bi na najednostavniji i najjefikasniji način dokazali ispravnost svojih ambicija"
Datum: 13/02/2019

Dragan Bjelogrlić o ograničenju mandata: "Političari bi tako dokazali da se ne bave politikom samo da bi vladali"

Foto Igor Pavicevic

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić izjavio je za Nedeljnik da je ideja o ograničenju predsedničkog i premijerskog mandata na osam godina "odlična i potencijalno lekovita za zemlju sa niskom demokratskom svešću i tradicijom, kakva je, na žalost, naša Srbija".

Bjelogrlić je ovu ideju uporedio sa opozicionim Sporazumom sa narodom koji, kako je rekao, obiluje opštim mestima i ne zna se tačno ko je druga strana.

"Ovo je jednostavan, konkretan i lako sprovodiv dokument koji treba da potpišu samo političari. Tim potpisom bi na najednostavniji i najjefikasniji način dokazali ispravnost svojih ambicija, da se ne bave politikom samo da bi vladali. Bio bi to dobar nagoveštaj boljih dana. A to nam toliko treba", rekao je Dragan Bjelogrlić.

U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE OD SUTRA NA KIOSCIMA OPŠIRNIJE ČITAJTE KO JE SVE PODRŽAO IDEJU O OGRANIČENJU MANDATA I ZAŠTO BI TOBILO DOBRO ZA SRBIJU

 

***

Ovu ideju je, da podsetimo, izneo glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić. On je gostujući na N1 izjavio da bi najveća stvar za našu demokratiju bila da se političarima ograniči mandat na osam godina.

"Mislim da ovo zaista može da bude korisna stvar, jer kada imate raspolućeno društvo i tešku situaciju, onda iz toga može da se izrodi nešto dobro. Ljudi nisu na ulicama ni zbog Kosova, ni zbog političara, ni zbog političkih ideja, već zbog demokratije. Zamislite da ste 1997. godine znali da Milošević odlazi za godinu dana. Ne bi bilo ni bombardovanja, ni rata, ničega ne bi bilo", rekao je između ostalog Lalić, dodajući da je osam godina optimalni period koji bi jedan političar trebalo da provede na vlasti.

A šta vi mislite o ovoj ideji?

Da li ste za ograničavanje mandata političarima na 8 godina?
Da
Ne
Nemam stav
Make a Quiz in Minutes | Quiz Maker

Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Ratko
14.02.2019 - 09:43
REPETICIJA
Ja sam za ograničenje, ali ne na OSAM godina, nego na DVA međuizborna perioda, koji ne mogu biti duži od ČETIRI godine. Time bi se dala mogućnost dosezanja OSAM godina, ali ne bi bila garantovana.
jedno
14.02.2019 - 09:44
ogranicenje mandata
iako ne zivim u srbiji ,bila sam medju prvima koja sam napisala kratki koment da podrzavam Veljka Lalica predlog...medjutim, bilo je vise minusa nego pluseva..ps.i dalje sam za.
Pera
14.02.2019 - 12:50
I ja sam za ograničenje staža glumaca
Neki mladi glumci ne mogu da dođu na red od vas starijih. Ja sam za ograničenje snimanja broja filmova glumaca i kad napune jednu kvotu da idu na isključivo pozorište ili mjuzikl.