Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Dobri momci

Janković je idealan predstavnik građanske Srbije, neka vrsta strejt Tadića, ali jedina opasnost za Vučića je Jeremić
Piše: Veljko Lalić
Datum: 10/02/2017

Dobri momci

Dogovorili smo se ove nedelje da svako da neki svoj ugao u vezi s predsedničkim izborima kako se ne bismo posle Sretenja pravili pametni i pozivali na tekstove kojih nije bilo. Da ne bude kao s Tadićem kome su svi govorili da ne raspisuje predsedničke izbore ili Đinđićem sa kojim su svi bili "na Zoran", a s Miloševićem "na Sloba".

Ja volim kad Žika Minović u prvoj rečenici intervjua prizna da ga je Milošević non-stop zvao dok je bio glavni urednik Politike (i to zbog toga da li da Vukova slika ide na stubac ili dva), a ne verujem ništa autobiografijama komunističkih lidera u kojima objašnjavaju kako su oni nešto govorili Titu, dok na svakom snimku on drži monolog, a svi ostali poltronišu.

Danas imate na hiljade Tita. Što manji političar, to veći Tito. Ljudi u malim strankama moraju da se smeju glupim forama šefova i brinu za njihovu bezbednost, kao u filmu "Dobri momci" sa Džoom Pešijem.

Zamišljam ljude iz najbližeg Vučićevog okruženja kako za deset godina u ovom listu (bićemo tada jedno od retkih mesta gde će oni moći da se pojavljuju, ako preteknemo) daju intervjue u kojima podižu svoju ulogu i ponosno pričaju kako su ga oni jedini na sve upozoravali.

Kako mu onda niko nije rekao da je prvu grešku napravio na prošlim vanrednim izborima, koje je raspisao da se kurtališe Dačića, a završio sa desnicom u parlamentu... I Dačićem koji mu je još potrebniji. Ko je odgovarao za pogrešnu procenu? Da li i dalje veruje istim ljudima? Šta ga savetuju oko predsedničkih izbora? Zar nije normalno da uradi sve suprotno?

No, pošto se u ovom broju svi izjašnjavaju o kandidatima za predsednika, moram da priznam da meni logika kaže da je obećao Nikoliću podršku, i to samo zato što je zakazao da će to objaviti na Sretenje, dakle Nikolićev rođendan koji on skromno obeležava u Starom dvoru.

 

 

Ukoliko je Tramp zaista odlučio da nas ostavi Rusima, onda je Vučiću glupo da na najvažnijem mestu ostavi čoveka koji je jedini Putinu bliži od njega

Vučićev izlazak na izbore za mene ima samo jedno geopolitičko objašnjenje. Ukoliko je Tramp zaista odlučio da nas ostavi Rusima, onda je Vučiću svakako glupo da na najvažnijem mestu u državi ostavi čoveka koji je jedini Putinu bliži od njega.

Na terenu, međutim, ne odlučuju ni Rusi ni Evropljani. Posle 25 godina kontinuirane krize, i obećanja švedskog standarda, mi smo se vratili na Orijent. Tu su beg i poturice... Srbi su narod koji je posle 500 godina pod Turcima stvorio jednu genetsku mutaciju da se plaši svake vlasti. Ali i da je prezire.

To se danas dešava i u razvijenim demokratijama, gde svako može da priča šta misli, ali se onda desi da ankete promaše skoro do dvocifrenog broja.

Srpska opozicija nada se tom scenariju iako nju i dalje doživljavaju kao veći establišment od vlasti koja nas menja već pet godina.

Opozicija, treba biti fer, dugo nije imala bolje kandidate. Ni Jeremić ni Janković ne mogu da se porede sa Pajtićem i ekipom koji su išli na izbore prošle godine.

Janković je bukvalno kao nacrtani predstavnik građanske Srbije, neka vrsta strejt Tadića. I zato bi mogao da bude opasnost narodnjačkom Nikoliću.

Za Vučića je pak jedina opasnost Vuk Jeremić, karijerni političar sa Kembridža i Harvarda koji može da zađe i u njegovo glasačko telo. Uostalom, on je pre tri meseca predlagao Jeremića za najvažniju funkciju na svetu, pa je pitanje kako sad nije kvalifikovan za protokolarno mesto na Andrićevom vencu.

To nije fer prema planeti.

I zato bi najpoštenije bilo da se ovi izbori proglase praznikom demokratije. Da izađu sve ličnosti koje imamo kao u Americi. I Nikolić, i Vučić, i Janković, i Jeremić...

Pa nek odluči, kao i uvek, Dačić!

 

U NOVOM NEDELJNIKU O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA PIŠU: VELJKO LALIĆ, LJILJANA SMAJLOVIĆ, ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI, ZORAN PANOVIĆ

ČITAJTE NJIHOVE KOLUMNE U NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 9. FEBRUARA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Данко Б. Марин
11.02.2017 - 07:36
Кловн
Као и увек до сад &САД да кловн у квазидемократској Србији, дворска луда - одлучи коју ће меру краљевања имати краљ! Молитвени доручак после - због озбиљности.... Браво за текст!