Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

"Da li je za vas isto ako na zidu kuće vise Ante Pavelić ili Ivo Lola Ribar?": Jevrejska opština odgovorila Sergeju Trifunoviću

"Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac", navodi se u saopštenju Jevrejske opštine Beograd upućenom lideru PSG Sergeju Trifunoviću
Datum: 11/02/2019

"Da li je za vas isto ako na zidu kuće vise Ante Pavelić ili Ivo Lola Ribar?": Jevrejska opština odgovorila Sergeju Trifunoviću

Foto: Igor Pavićević

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je danas predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan "normalizacija" nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije "Judenfrei" državom.

"Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu 'I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar'", navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, "u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagandne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda".

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

"Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je 'Srbija Judenfrei'. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici".

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaže se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera. "Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno - Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Nirnberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija)".

Možda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH je bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije - SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.

Navodeći da Jevrejska opštini Beograd ima oko 3000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

"Normalizacija" Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu, ističe se u poruci lideru PSG.

Jevrejska opština Beograd naglašava da se solidariše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje države i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

"Da li mislite da treba da bude 'nebitno' da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l to isto kao da ste videli portret Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče", upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

"Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice", navodi se u saopštenju.

"Želimo najbolje zemlji u kojoj živimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi", poručila je Jevrejska opština Beograd u poruci Sergeju Trifunoviću.


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.conc1955
12.02.2019 - 10:26
isti
Da li je bitno ili ne bitno da u Nemačkoj vidite sliku Branta ili Hitlera...u Hrvatskoj Pavelića ili Lole ...dal si komunista ili fašista, jednostavan je odgovor...kao onaj eho sa planine...isti,isti,isti...
MrAdder
12.02.2019 - 10:30
Jadan pokusaj spinovanja
Oduzima se pravo na zelju za slobodom, boljim zivotom ili uredjenim drustvom nekom zbog obozavanja mracnih idola proslosti! Demokratija par excellence!!! P. S. Divan upgrade 'pazljivo' odabranom fotkom uz tekst. Pateticni ste.