Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Otvoren holističko-rehabilitacioni centar „OSLONAC" u okviru projekta finansiranog sredstvima EU

Holističko-rehabilitacioni centar „Oslonac" obuhvata kombinaciju različitih tipova terapija namenjenih osobama sa invaliditetom kako bi prevazišle fizičke i sociološke barijere unutar svoje zajednice kroz holistički pristup pojedincu i njegovom okruženju u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja veština i osnaživanja socijalne inkluzije
Datum: 05/10/2017

Otvoren holističko-rehabilitacioni centar „OSLONAC" u okviru projekta finansiranog sredstvima EU

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Anton Skala"  počeo je sa radom Holističko-rehabilitacioni centar „OSLONAC" kao rezultat zajedničkog projekta opštine Stara Pazova i Delegacije EU u Srbiji vredan 232.812,88 evra.  Trenutni kapacitet Centra  je za oko 30-oro dece i mladih sa različitim razvojnim poteškoćama (poremećaji pažnje i različite vrste senzornog oštećenja). Centar je jedinstven u Srbiji jer pruža inovativne terapije u vidu senzorne sobe,  bele sobe i halo-terapiju ( slana soba) uz stručnu pomoć defektologa i psihologa.

Holističko-rehabilitacioni centar „Oslonac" obuhvata kombinaciju različitih tipova terapija namenjenih osobama sa invaliditetom kako bi prevazišle fizičke i sociološke barijere unutar svoje zajednice kroz holistički pristup pojedincu i njegovom okruženju u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvoja veština i osnaživanja socijalne inkluzije.

Centar „OSLONAC" će svojim korisnicima omogućiti nekoliko vrsta pomoći - psihološku, medicinsku pomoć i fizioterapiju. Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da je ovo veoma značajan projekat za Staru Pazovu koji doprinosi razvoju zajednice i socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa.

„Drago nam je što je Delegacija EU u Srbiji dodelila sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta opštini Stara Pazova.  Zajednički rad na izgradnji Centra omogućio je da se bolje upoznamo sa potrebama osetljivih grupa i načinima za njihovo što bolje uključivanje u zajednicu. Stara Pazova će nastaviti da pomaže finansiranje Centra jer smatramo da je preduslov zdrave zajednice postojanje jednakih šansi za sve", rekao je Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova.

Direktorka ŠOSO „Anton Skala"  Tanja Todorović  kaže da ovaj Centar jedini u Srbiji pruža inovativne terapije koje mogu da poboljšavaju sposobnosti mozga i stimulaciju čula.

„Za korisnike „OSLONCA"  smo obezbedili holistički pristup kroz  senzorne terapije  (senzorna soba,  bela soba) i halo-terapiju ( slana soba) uz stručnu pomoć i podršku defektologa, psihologa, pedagoga i pedijatra. Kombinacija ovih terapija omogućava prevazilaženje socioloških barijera  i napredak u pogledu obrazovanja, i veština i osnaživanja socijalne inkluzije", naglasila je Tanja Todorović,  direktorka ŠOSO „Anton Skala".

Ukupna vrednost projekta iznosi 232.812,88 evra, od čega Delegacija Evropske unije finansira 85% a opština Stara Pazova doprinosi sa 15%.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.