Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Kustoski kurs "Šta kustosiranje može / treba da bude?" sa zadovoljstvom najavljuje javnu prezentaciju Meta Pekera

EVA International, Muzej savremene umetnosti Beograd, subota, 27. oktobar 2018. u 18 časova
Datum: 22/10/2018

Kustoski kurs "Šta kustosiranje može / treba da bude?" sa zadovoljstvom najavljuje javnu prezentaciju Meta Pekera

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd, šesto predavanje u okviru serije javnih predavanja koje organizuje WCSCD biće Meta Pekera – direktor EVA International – Bijenala savremene umetnosti u Irskoj. Serija javnih predavanja zamišljena je da pruži uvid u nove i drugačije perspektive u teoriji i praksi osmišljavanja izložbe.

Met Peker govoriće će o jednoj od najstarijih institucija za savremenu umetnost u Irskoj – EVA. Osnovana  1977. godine kako bi podstakla vizuelne umetnosti u zapadnom region centralne Irske, razvila je specifičan model pozivanja međunarodnih gostujućih kustosa da odlučuju o novim formatima (i u nedavnim izdanjima kuriraju) izložbe irskih i međunarodnih umetnika. EVA je 2012. godine usvojila bijenalni model koji se nastavlja i danas; te poslednje izdanje, 38. EVA International bez naslova, kurirao je Inti Gerero i održana je na šest lokacija u Limeriku / Dablinu u proleće-leto 2018. Beležeći mnogobrojne i specifične episode u četrdesetogodišnjoj istoriji EVA International, nedavno imenovani direktor EVA International će predstaviti primere u vezi sa njenim razvojem u odnosu na šire kulturne i političke promene, kako unutar Irske tako i na međunarodnom nivou. Ovi primeri uključuju i EVA prezentaciju inicijative umetnika za poništavanje 8. amandmana restriktivnog zakona o abortusu u Irskoj tokom referendumske kampanje u 2018. godini, kao i nedavne reakcije na podelu između Republike Irske i Severne Irske.

O PREDAVAČU:
Met Peker je direktor EVA International – Bijenala savremene umetnosti u Irskoj. Bio je director CCA Centra za savremenu umetnost u Deriju ~ Londonberi (2014 – 2017); pomoćnik direktora Trenjak prožeta (2013-2016); kustos izložbi i projekata u Galeriji Levis Gluksman (2008 - 2013). Kao nezavisni kustos autor je mnogobrojnih izložbi u Irskoj i šire, uključujući i They Call Us The Screamers, TULCA Festival vizuelnih umetnosti, Gelvej (2017); Disappearing Acts, Lofoten internacionalni umetnički festival, Norveška (2015) (u saradnji sa Arne Skag Olsen); When Flanders Failed, RHA, Dablin (2011) (u saradnji sa Stefanom Brandsom); i Ice Trade, Chelsea Space, London (2007) (u saradnji sa Kim Dilon). Bio je član komisije za izbor predstavnika Britanije na prošlogodišnjem Bijenalu u Veneciji. Piše za mnogobrojne časopise, uključujući Frieze, Kaleidoscope, i Concreta.      

Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom, predavanje Meta Pekera omogućili MSUB, ambasada Irske u Grčkoj, EVA International, uz podršku Zepter hotela i Car:Go.  

Generalni pokrovitelj: Wiener Städtische; partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar, Mondriaan fund, Pro Helvetia; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Centar za promociju nauke, Zepter Hotel, Royal Inn Hotel i CAR:GO. Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.