Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Finale 9. Mikrofaf-a

Dodela nagrada održana je u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke, nakon projekcije poslednjeg takmičarskog programa. Za nagrade MikroFAF-a ove godine takmičilo se čak 78 kratkih filmova sa svih kontinenata
Datum: 22/10/2018

Finale 9. Mikrofaf-a

U petak, 19. oktobra, zatvoren je 9. MikroFAF, međunarodni godišnji festival kratkometražnog filma, namenjen promovisanju i razvoju nezavisne i „uradi-sam” filmske produkcije. Ovaj takmičarski festival svake godine ima poseban tematski akcenat, pa je tako ovogodišnje izdanje imalo tematski naslov Caged Edition.

Dodela nagrada održana je u dvorani Muzeja Jugoslovenske kinoteke, nakon projekcije poslednjeg takmičarskog programa. Za nagrade MikroFAF-a ove godine takmičilo se čak 78 kratkih filmova sa svih kontinenata, među kojima su se mnogi, u skladu s odabranim tematskim naslovom, bavili temama neslobode i ograničenja, ratnih ili političkih kaveza, psihološkog ropstva ili umetničke blokade.

U revijalnom programu prikazani su filmovi sa radionica koje je Udruženje „Satibara” organizovalo tokom 2018. godine u više sela i gradova, a tom prilikom su i mladi učesnici radionica iz Banatske Dubice i Jarkovca posetili Beograd i prisustvovali premijeri svog debitantskog filma Aurela.

Odluke o nagrađenima doneo je tročlani žiri u sastavu: Senka Domanović, Mina Stanikić i Marko Backović. Žiri je jednoglasno dodelio sledeće glavne festivalske nagrade:


  • MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji domaći uradi-sam film dodeljena je filmu Jelene Novaković LOPOVKA (Srbija)


  • MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji strani uradi-sam film dodeljena je filmu Alija Erfana Farhadija I You We 2 (Iran)


  • MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji nezavisni film dodeljena je filmu Behzada Hodaveisija A Gift for a Gloomy Day (Iran)


  • MIKROPOLIS NAGRADA za najbolji CAGED film dodeljena je filmu Dragane Jovanović Le Foyer (Nemačka)


Pored glavnih festivalskih nagrada, žiri je dodelio i nekoliko specijalnih priznanja:


  • Posebna pohvalu za animaciju: Ana Šagadin za Saturn u Lavu (Hrvatska).

  • Posebna pohvala za dokumentarni film: ravnopravno je dodeljena filmovima Seobe Danila Stanimirovića (Kosovo/Srbija) i Mrtvi kapital Ivane Janošev (Srbija).

  • Posebna pohvala za porodično filmsko stvaralaštvo:  dodeljena je braći Bačkonja, Petru (12 godina) i Lazaru (15 godina), za njihove filmove 2D zamka - Kako nacrtati brata i Kuvanje sa čudovištem (Srbija).

  • Posebna pohvala žirija za fetišistički film dodeljujena je filmu Logana Fraja Ro-Boob: The Farting Robot Monster (SAD).


Pored nagrada festivalskog žirija, na ovogodišnjem MikroFAF-u podeljena su i neslužbena priznanja bloga Knjigoskop, posvećenog književnosti za decu i mlade.


Nagradama se pridružio i Akademski filmski centar Doma kulture „Studentski grad”, koji je nagrađenim domaćim autorima dodelio svoja književna izdanja.

Realizaciju 9. MikroFAF-a podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Akademski filmski centar DKSG, Gomex, Kabinet pivara, Knjigoskop i MKC Kombinat.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.