Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Le Monde

Nedeljnik i LMD

Korisni idioti Pentagona: Novi broj Mond diplomatika - poklon uz Nedeljnik

Najpoznatiji list za intelektualce na srpskom jeziku dobija se uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 22. februara
Serž Alimi
Datum: 21/02/2018

Korisni idioti Pentagona: Novi broj Mond diplomatika - poklon uz Nedeljnik

Naslovna strana novog broja Mond diplomatika

Demokrate i republikanci su u Vašingtonu saglasni makar kada je reč o borbi protiv Rusije. Kada je reč o odbrani njihovih saveznica, Vladimir Putin sumnja u odlučnost SAD, smatraju oni, i trudi se da svoj autoritarni režim zaštiti od širenja demokratske i liberalne zaraze. Mogao bi zbog toga i da izvrši napad na Zapad. Stoga, kao garant mira i demokratije, američka vojska i poslanici obeju partija odlučili su se na kontranapad...

Pre svega, američka vojska. Pentagon je po nalogu Bele kuće upravo završio studiju u kojoj se predlaže izdašnije korišćenje nuklearnog naoružanja. Budući da je zasad isuviše razorno da bi se uopšte moglo zamisliti u upotrebi, zbog čega ne služi svojoj svrsi zastrašivanja, valjalo bi ga minijaturizovati na način koji bi omogućio njegovu upotrebu protiv šireg spektra pretnji. Uključujući i one „nenuklearne": razaranje komunikacijskih mreža, „hemijskog i biološkog naoružanja, sajber napada itd."

Tadašnji predsednički kandidat Donald Tramp, slabo obavešten o samim osnovama politike zastrašivanja, 2016. godine upitao je jednog od svojih savetnika: „Čemu nuklearno naoružanje ako ga nećemo koristiti?" Pentagon je u ovom dokumentu ponudio sebi svojstven odgovor. Suočene sa „geopolitičkim ambicijama" Rusije (ali i Kine), željom Moskve da „upotrebom sile izmeni kartu Evrope" i „dovede u pitanje međunarodni poredak uspostavljen po završetku Hladnog rata", Sjedinjene Države moraju se momentalno posvetiti „modernizaciji ŠsvojihĆ nuklearnih snaga". E, tako se zadržava titula „vernih stražara slobode". Takva jedna demokratska abnegacija nema cenu, ili je baš naprotiv ima: utrostručenje američkog vojnog budžeta u prilog nuklearnom naoružavanju.

Geopolitička lažna uzbuna u službi nove trke u naoružanju isprovocirala bi masovniji otpor u SAD da se ono što se izdaje za američku levicu već godinu dana grčevito ne trudi da Trampa predstavi kao marionetu Moskve. I to do te mere da su ga obavezali na isporuku naoružanja Ukrajini (njegov prethodnik iz redova demokrata nije hteo da pristane na to) i pooštravanje sankcija Rusiji. Bivši potpredsednik Džozef Bajden ovih dana likuje u članku čiji naslov već na prvi pogled ukazuje na suptilnost: „Odbrana demokratije od njenih neprijatelja: kako se suprotstaviti Kremlju."

Za to vreme, demokratski senatori iz Odbora za spoljne poslove objavili su izveštaj u kom analiziraju „Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi". Ogorčenija nego inače, poznata novinarka i glasnogovornica „otpora" Trampu na kanalu NBC, Rejčel Medou, izvestila je s lica mesta: „Naš predsednik ne samo da nije prstom mrdnuo kako bi ovaj požar ugasio, nego je stajao sa strane i gledao plamen kako se diže!" Sad može mirno da spava: Pentagon brine za nju.

 

U novom broju čitajte i:

 

PROPAGANDNA ZLOUPOTREBA STATISTIKE

Misterija (ne)zaposlenosti u Srbiji

 

RIZIK PO CELU EVROPU

Zastarela nuklearna postrojenja u Jermeniji

 

OD VARŠAVE DO VAŠINGTONA, MAJ '68 U OBRNUTOM SMERU

Nemački strah od izolacije

 

SVEDOČANSTVO BIVŠEG PREDSEDNIKA

Ekvadorska Vlada pod bombama medija

 

KOJOJ ŠKOLI STRATEŠKE MISLI PRIPADA AMERIČKA SPOLJNA POLITIKA?

Diplomatska lutanja Donalda Trampa

 

ZARADA OD DOBRE LOKACIJE

Geostrateške prednosti Kazahstana

 

REVOLUCIJA UNUTAR „KONTRAREVOLUCIJE" U SAUDIJSKOJ ARABIJI?

Mali aranžmani s vehabizmom

 

VELIKA PRODAVNICA SA MALO DOMAĆIH PROIZVODA

Zašto će slobodna trgovina razoriti Afriku

 

DVOSTRUKI KRITERIJUMI O SEKSUALNOM PONAŠANJU MUŠKARACA I ŽENA

Transformacije seksualnosti, stalnost seksizma

 

POLITIČKI AKTIVIZAM I POKROVITELJSTVO INDUSTRIJE LUKSUZA

 

ISTORIJA

Anarhisti i boljševici

 

UMETNOST

Sejati nered


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.